RSI-klachten terug van weggeweest door thuiswerken?
Een stijve nek, verkrampte schouders, pijn in de bovenarmen of tintelende vingers. Sinds de coronacrisis ontvang ik steeds vaker patiënten met RSI-klachten (tegenwoordig KANS: Klachten aan Arm, Nek of Schouders). Is het nieuwe thuiswerken de boosdoener en wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen?
Sinds de eeuwwisseling beïnvloeden computerschermen, smartphones en tablets steeds meer ons dagelijks leven. Tegelijkertijd ontwikkelde KANS zich tot de top drie meest gemelde beroepsziektes. Destijds lanceerde de overheid een campagne ‘Stop RSI’, maar werd niet veel later stopgezet omdat het aantal meldingen niet afnam, maar toenam. Men ging ervan uit dat een psychosociale factor een grote rol zou spelen. Echter zijn veel mensen zich bewust dat een verkeerde werkhouding tot klachten kan lijden.
Door de coronapandemie zijn veel mensen gedwongen thuis te werken. Aan de keukentafel wordt een geïmproviseerd bureau gecreëerd. Ergonomische verantwoord zijn deze thuiswerkplekken vaak niet. Daarbij komt de werkdruk en stress die deze nieuwe werkomstandigheden met zich meebrengen. Dit geeft een extra risico op het ontstaan van KANS-klachten. Collega osteopaten en fysiotherapeuten zien de laatste maanden het aantal patiënten met KANS-klachten toenemen.
Hoe ontstaan KANS-klachten?
Een verkeerde houding aannemen en het uitvoeren van repeterende bewegingen zijn belangrijke factoren voor het ontstaan van KANS-klachten. Echter manifesteert het zich altijd door meerdere factoren. Overbelasting van spieren, een blokkade van een wervel of zelfs een oud letsel kunnen bijdragen. Wanneer je jouw beeldscherm niet op goede hoogte hebt en gedwongen naar beneden kijkt, kan dit de nekspieren overbelasten en wervelblokkades veroorzaken. Langdurig gebruik van tablets of smartphone kan ook de schoudersen armspieren overbelasten. Een stijve nek en verkrampte schouderspieren kunnen een negatieve invloed hebben op de doorbloeding en bezenuwing van de armen. Dit kan leiden tot krachtverlies, gevoelsstoornis of tintelende vingers.
Hoe voorkom je klachten?
Zet je beeldscherm op ooghoogte zodat je niet naar beneden kijkt, maar ontspannen horizontaal vooruit. Gebruik je eenlaptop? Plaats deze dan op een laptop standaard met een aparte toetsenbord en muis. De ooghoogte regel geldt ook voor smartphone gebruik. Ondersteun de elleboogvan de andere arm en lees je beeldscherm op ooghoogte zodat je niet langdurig naar beneden kijkt. Vraag eventueel je werkgever voor een aangepaste bureaustoel en computeraccessoires.
Geen loopje naar het koffiezetapparaat en niet meer op de fiets naar je werk, sinds we thuiswerken bewegen we over het algemeen een stuk minder. Voorkom dat je acht uur per dag achter je keukentafel zit en neem voldoende pauze om een wandeling te maken.
We kunnen als mens veel zelf doen om KANS-klachten te voorkomen. Toch kan het zijn dat door blokkades in het lichaam klachten niet vanzelf over gaan. Loop hier niet te lang mee door. Het kan namelijk lijden tot verergering van klachten. Overweeg bij langdurige klachten om een osteopaat te bezoeken.
Wat doet een osteopaat?
Een osteopaat gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur. Hij gebruikt alleen zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie. Nadat de osteopaat een beeldheeft van de klachten en medische geschiedenis van de patiënt zal het hele lichaam worden onderzocht. De oorzaak van de klacht ligt niet altijd op de plaats waar de klachten optreden. Het lichaam is namelijk een biologische eenheid. Afhankelijk van het opgestelde behandelplan worden er vervolgens door de osteopaat diverse zachte technieken en manipulaties gebruikt om het bewegingsverlies op te heffen en de mobiliteit van het lichaam te herstellen.Het lichaam krijgt de kans om zichzelf te genezen en klachten en ziekteverschijnselen nemen af.
Wil je meer informatie of een afspraak maken? Stuur mij gerust een mail met je vraag naar kai@zonneveldosteopathie.nl of maak direct online een afspraak .
1093 MA Amsterdam
KvK 59816953
ma: 08:00 - 16.15
di: 08:00 - 16.15
wo: gesloten
do: 08:00 - 16.15
vr: 08:00 - 16.15
za: gesloten
zo: gesloten