Wat is het verschil tussen een hernia, spit en ischias? Hier alle informatie!
Ochtendstijfheid, schietende pijn in het onderbeen, pijn in de bilspier en pijn in de rug. Het zijn signalen van het lichaam dat het ergens in de rug niet goed gaat. Maar hoe weet je wat het is? Lees hier wat deze ziektebeelden betekenen en wat de verschillen zijn.
Hernia
Bij hernia of breuk is er een uitstulping van de tussenwervelschijf. De meeste hernia’s komen voor in de onderrug. De kern van de tussenwervelschijf kan door scheuren van de omliggende vezellagen (annulus) buiten de tussenwervelschijf treden. De annulus bestaat uit zo’n 20 lamellen met daarin sterke vezels. De combinatie van een zachte kern en sterke vezels zorgt door middel van schokabsorptie ervoor dat wij ons soepel kunnen voortbewegen.
In normale omstandigheden kan de kern niet door de lamellen heen lekken. Door een slechte kwaliteit van de lamellen kan dit wel gebeuren. Het naar buiten treden van de kern door de lamellen is een proces wat eerst begint met een kleine scheur in de binnenste lamel tot uiteindelijk ook de buitenste lamellen scheuren, nu kan de kern door de annulus heen geperst worden.
In het onderstaande filmpje zie je duidelijk hoe de kern door de lamellen heen lekt.
Spit
Ook wel acute lumbago genoemd. Het is plotselinge pijn in de onderrug. De spieren worden stijf en schieten in een verkramping. Je kunt je niet meer goed bewegen. Wanneer er een scheur in de annulus ontstaat kunnen de vezels beschadigen. Deze vezels zijn net als in de banden van je knie en enkel opgebouwd uit collageen bindweefsel. Bij beschadiging van de vezels treedt er zwelling op. Door de zwelling heeft de tussenwervelschijf minder ruimte om te bewegen. Hierdoor wordt de rug beperkt en kun je je minder goed bewegen.
Om meer schade aan aan de tussenwervelschijf te voorkomen spannen alle spieren aan. Dit wordt ‘défense musculaire’ genoemd ofwel spierbescherming. De spieren spannen zich aan om erger te voorkomen waarbij de vezels volledig scheuren en er een hernia kan ontstaan. Deze aanspanning is dus zeer functioneel, maar beperkt ons wel in het bewegen.
Verschillen
Het ontstaansproces van een hernia en spit zijn hetzelfde. Daarom is het klinische beeld bijna niet van elkaar te onderscheiden. Bij een hernia is de lamel helemaal doorbroken en treedt de kern naar buiten. Bij spit blijft de schade beperkt tot inscheuren van de lamellen zonder dat de kern naar buiten treedt. Het kan zijn dat er meerdere spit aanvallen voorgaand aan de hernia geweest zijn.
Een ander verschil is dat bij een hernia vaak een zenuw bekneld raakt die uitstralingspijn kan geven in bijvoorbeeld het been of de arm. Afhankelijk waar de hernia zich bevindt.
Oorzaken
Een hernia ontstaat niet van de een op de andere dag. Een hernia kan ontstaat met of zonder vezelschade. Uit een onderzoek van Tampier in 2007 (spine, 2007) bleek dat door herhaaldelijk buigen en bukken een lek kan ontstaan in de binnenste lamel waar de kern als het ware doorheen geduwd wordt. Dit lek kan streeds groter worden waardoor er een kanaal ontstaat waardoor de kern kan uitpuilen.
Een grote belasting voor de rug kan een andere mogelijke oorzaak zijn. Bij een grote belasting op de rug kunnen de lamellen scheuren. De kern wordt met grote kracht door het ontstane kanaal geperst worden. Een grote belasting door iets zwaars te tillen of een zware oefening in de sportschool kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Lange statische houding als oorzaak!
Lange statische belasting zonder dat er beweging plaatsvind zorgt ervoor dat de elasticiteit van de vezels minder wordt. Hierdoor wordt eerder de maximale belastbaarheid bereikt en treedt er eerder schade op in de vezels. Lange statische houdingen zie je veel bij mensen die kantoor werk doen en lang moeten zitten in vaak een kromme houding. Ook kan een slechte slaaphouding invloed hebben op de vezels.
Immuumsysteem als factor van het ontstaan van hernia!
Wanneer darmen niet gezond zijn kunnen er in het lichaam ontstekingsmediatoren aangemaakt worden. Deze mediatoren zitten in het bloed en stromen dus door het hele lichaam. Door de hoge belasting op de tussenwervelschijf kunnen deze mediatoren hier eerder gaan zitten en kan er een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking kan schade aan de tussenwervelschijf veroorzaken en zo een hogere kans geven op het ontstaan van een hernia.
En wat is dan een ischias?
Hier wordt overgesproken wanneer er op de N. ischaidicus druk uitgeoefend wordt wat uitstralingspijn naar de been en de voet geeft. Deze druk kan door een hernia veroorzaakt worden, maar kent ook vele mogelijke andere oorzaken. Bijvoorbeeld door gespannen spieren in de rug en bekken, bekken blokkades, lendenwervels, artrose en zwangerschap is het mogelijk dat er druk op deze zenuw uitgeoefend wordt wat de pijn kan veroorzaken.
Als de oorzaak een uitpuilende tussenwervelschijf is noemen we het een hernia. In alle overige gevallen spreken we over een ischias.
Hoe helpt een osteopaat?
Door verdraaiing van de wervels of het heiligbeen kan bij een plotselinge beweging de tussenwervelschijf doen scheuren. De osteopaat kan aan de hernia zelf niets doen wel kan hij onderzoeken waardoor de hernia is ontstaan. De draaiing van de wervels of heiligbeen kan ontstaan door een blokkades in de gewrichten, maar ook door het niet vrij bewegen van de organen. Voor het goed functioneren van de rug en het heiligbeen is het belangrijk dat de organen, die met spieren en banden verbonden zijn met de binnenzijde van het heiligbeen en wervelkolom, vrij kunnen bewegen. Een verkleving in de organen kan het heiligbeen doen draaien en zo komt de tussenwervelschijf in de problemen.
De osteopaat heft de bewegingsverliezen van de structuren (zoals organen, bekken, heiligbeen, heup, voet, etc.) die in de problemen zijn op. Dit bevordert het herstel van de hernia en voorkomt dat er een nieuwe hernia zich voordoet.
Wil je meer informatie of een afspraak maken? Stuur mij gerust een mail met je vraag naar kai@zonneveldosteopathie.nl of maak direct online een afspraak .
1093 MA Amsterdam
KvK 59816953
ma: 08:00 - 16.15
di: 08:00 - 16.15
wo: gesloten
do: 08:00 - 16.15
vr: 08:00 - 16.15
za: gesloten
zo: gesloten